Assessment center performans raporumu aldım. Şimdi ne yapmalıyım?
Kişisel SWOT analizi ve 70-20-10 öğrenme modeli ile gelişim planı hazırlayabilir miyim?
Neden olmasın?
Son zamanlarda danışanlarımızdan sıklıkla aldığımız sorulardan biri de assessment center raporunu aldıktan sonra nasıl verimli bir gelişim planı/yol haritası çıkarmakla ilgili.
Assessment raporlarında, katılınan egzersizlerde gözlemlenen veya gözlemlenmeyen yetkinlikler ile birlikte kişinin güçlü alanları ve geliştirilmesi gereken alanlarına detaylıca yer verilmektedir. Yani elinizde gerçek hayatta, iş yaşamınızda karşılaştığınız pek çok konunun simülasyonunda sergilediğiniz performansa dair bir karne bulunmakta. Nasıl ki karne aldığımızda, görece geride olduğumuz dersleri telafi edecek şekilde bir aksiyon planı çıkarıyorsak (Ek eğitim, özel ders vb.), kendi yetkinliklerimizle ilgili de yapılandırılmış bir gelişim planı vasıtası ile, güçlü yanlarımızı koruyup parlatabilir, geliştirilmesi gereken yetkinliklerimiz ile ilgili yol haritanızı belirleyebilirsiniz.
Peki buna nerden başlamalı?
Kendi bireysel SWOT analizinizi yaparak 😊
SWOT neydi kısaca bir hatırlayalım: SWOT baş harfelerinin anlamları; Güçlü Yönler (Strengths) Zayıf Yönler (Weaknesses), Fırsatlar (Opportunities), Tehditler (Threats). Bir SWOT analizi, kuruluşunuzun güçlü ve zayıf yönlerini (S-W) ve fırsatlar ve tehditleri (O-T) belirlemenize rehberlik eder. Durumunuzun kapsamlı bir büyük resmini çekerek hem stratejik planlama hem de karar verme konusunda yardımcı olur.
SWOT yöntemi başlangıçta iş dünyası ve sanayi için geliştirilmişti, ancak toplum sağlığı, kalkınma, eğitim ve hatta sıklıkla kişisel gelişim çalışmalarında da kullanılmaya başlandı.
Bir SWOT analizini şu durumlarda kullanabilirsiniz:
• Farklı problemlere çözüm olasılıklarını keşfetmek ve en uygun yolu seçmek. Başarı fırsatlarınızı, başarıya yönelik tehditler bağlamında belirleyerek, gideceğimiz yönü ve seçimleri netleştirmek için kullanabilirsiniz.
• SWOT, çalışmalardan veya anketlerden topladığınız bilgileri düzenlemenin mükemmel bir yoludur. Genel resmi, durumu görmek ve analiz etmek için pratik bir yöntemdir.
• Kişisel olarak da SWOT hazırlamak, size kendinizi, yetkinliklerinizi, odaklanmanız gereken gelişim alanlarınızı özetlemede yardımcı olacaktır.
Özellikle bir assessment center sonrası aldığınız raporunuzda, güçlü ve zayıf yönlerinizi öğrenmenizin ardından, kendi SWOT analizinizi yapmak ve bunu dönemsel olarak takip ederek öğrenme & gelişim planınızın bir parçası haline getirmek faydalı bir yöntemdir.
SWOT analizimi yaptım, peki bundan sonraki adım ne olmalı?
Gelişim ihtiyacı olan yani W harfindeki weakness ı nasıl geliştiririm ve kendim için durumu fırsata çevirebilirim?
İşte bu aşamada, 70-20-10 öğrenme metodolojisi imdadınıza yetişir. 1980'lerde The Center for Creative Leadership (CCL) tarafından geliştirilen bu metodoloji, yöneticilerin ve liderlerin nasıl öğrendiklerini inceleyen araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Model, etkili öğrenmenin üç ana kaynağını vurgular:
%70 İş Üzerinde Öğrenme (On-the-Job Experience): Çalışanların deneyimlerinden, günlük işlerinden ve zorlu görevlerden öğrendikleri. Bu, en büyük öğrenme kaynağı olarak kabul edilir. Bunun altında şu görevlendirmeler gelişim planı içinde değerlendirilebilir:
✓ Problem çözme ve aksiyon alma
✓ İş rotasyonları, yeni pozisyon deneyimlemeleri
✓ Job shadowing
✓ Ek görevlendirme
✓ Projeler ve özel görevlendirmeler
✓ İş üzerinde yeni ek görev ve sorumluluklar alma
%20 Sosyal Öğrenme (Social Learning): Diğer insanlarla etkileşimler, geri bildirim alma, koçluk ve mentorluk gibi yollarla öğrenme. Örnek verecek olursak:
✓ Uzmanına danışma
✓ Koçluk
✓ Mentorluk
✓ İş birliği platformaları
✓ Düzenli geri bildirim
%10 Formal Eğitim (Formal Education): Sınıf eğitimi, kurslar, seminerler ve eğitim programları gibi yapılandırılmış eğitim faaliyetleri şu çeşitlerde olabilir:
✓ Eğitim
✓ Kitap & makale
✓ Ted X videoları
✓ E-learning platformları
✓ Workshoplar
✓ Webinarlar
Bu yaklaşım, çalışanların gelişimini desteklemek için çeşitli öğrenme kaynaklarının dengeli bir şekilde kullanılmasını teşvik eder.
Özetle, assessment center raporundaki geri bildirimleri, önerileri ve tespitleri kendi gelişiminiz için bir fırsat olarak değerlendirmeli, yapılandırılmış bir eğitim & gelişim planı çıkararak, bunu aktif şekilde hayatınızın bir parçası haline getirip değişiminizi takip edebiliriz.
Assessment center sonrası raporunuz üzerine görüşerek kişiselleştirilmiş bir gelişim planı oluşturmada profesyonel desteğe ihtiyacınız varsa bize ulaşın ve kariyerinizi şansa bırakmayın.
Yazar: Elif İlknur Tüzün
I Received My Assessment Center Performance Report. What Should I Do Now? Can I prepare a Development Plan with a Personal SWOT Analysis and the 70-20-10 Learning Model? Why not?
One of the questions we frequently receive from our clients lately is how to create an effective development plan/roadmap after receiving the assessment center report.
Assessment reports provide a detailed overview of both the observed and unobserved competencies in the exercises participated in, as well as the individual's strengths and areas for improvement. Essentially, you have a report card on your performance in simulations of many real-life issues encountered in your professional life. Just as we create an action plan to make up for subjects we are behind in when we receive a report card (extra tutoring, private lessons, etc.), you can also protect and enhance your strengths and determine a roadmap for the competencies that need improvement through a structured development plan.
So where to start?
By conducting your own individual SWOT analysis 😊
Let's briefly remember what SWOT stands for: Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats. A SWOT analysis guides you in identifying your organization's strengths and weaknesses (S-W) and opportunities and threats (O-T). It helps in strategic planning and decision-making by providing a comprehensive big picture of your situation.
SWOT was initially developed for the business and industry sectors, but it has since been used in public health, development, education, and even personal development.
You can use a SWOT analysis in the following situations:
- To explore possible solutions to different problems and choose the best path. You can use it to clarify the direction and choices by identifying your chances of success in the context of threats to success.
- SWOT is an excellent way to organize information gathered from studies or surveys. It's a practical method for seeing and analyzing the overall picture and situation.
- Preparing a personal SWOT can help you summarize yourself, your competencies, and the development areas you need to focus on.
Especially after receiving your report from an assessment center, preparing your own SWOT analysis and periodically following it up as part of your learning and development plan is a beneficial method.
I've prepared my SWOT analysis, so what should the next step be?
How do I develop the weaknesses identified, and turn the situation into an opportunity for myself?
This is where the 70-20-10 learning methodology comes to your aid. Developed in the 1980s by The Center for Creative Leadership (CCL) based on research into how managers and leaders learn, this model highlights three main sources of effective learning:
- 70% Learning on the Job (On-the-Job Experience): Learning from experiences, daily work, and challenging tasks. This is considered the largest source of learning. Within this, the following assignments can be considered in a development plan:
- Problem-solving and taking action
- Job rotations, experiencing new positions
- Job shadowing
- Additional assignments
- Projects and special assignments
- Taking on new tasks and responsibilities at work
- 20% Social Learning (Social Learning): Learning through interactions with others, receiving feedback, coaching, and mentoring. For example:
- Subject matter networks
- Coaching
- Mentoring
- Collaboration platforms
- Regular feedback
- 10% Formal Education (Formal Education): Structured educational activities such as classroom training, courses, seminars, and training programs. These can include:
- Training
- Books & articles
- Ted X videos
- E-learning platforms
- Workshops
- Webinars
This approach encourages the balanced use of various learning sources to support employee development.
In summary, you should view the feedback, suggestions, and findings in your assessment center report as an opportunity for your development. By creating a structured training and development plan and making it an active part of your life, you can track your progress.
If you need professional support to create a personalized development plan after discussing your assessment center report, reach out to us and don't leave your career to chance.
Author: Elif İlknur Tüzün
#assessmentcenter #değerlendirmemerkezi #swot #gelişimplanı #developmentplan #competency #yetkinlik #gelişim #eğitim #mentor #coaching #kariyer #geribildirim #rapor
Comments